Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp

www.wonderryck.nl

Een dag uit het leven van de baas van het museum (groep 1,2)
Het zelf ontdekken van het museum staat voorop tijdens de verschillende activiteiten. In kleine groepjes onder begeleiding van ouders ontdekken de leerlingen steeds weer een nieuw gedeelte van het museum.
Beleven, verzamelen en ordenen zijn de belangrijkste elementen tijdens dit bezoek.
Duur: 1,5 uur
Kosten:€ 3,50 per lln

Sporen in het bos (groep 3,4)
Verstopt door het museum zijn allemaal gewone maar bijzondere bosdieren te vinden. Gewapend met een speurtochtkaart zoeken de leerlingen de bosdieren door het hele museum. Is het gelukt om ze allemaal te vinden? Dan gaan de leerlingen aan de slag met een ‘sporendomino’ waarbij ze de dieren die ze gevonden hebben plaatsen bij de juiste sporen.
Als extraatje ervaren de leerlingen ook nog welke speciale overlevingstrucjes deze dieren hebben om in het bos te overleven.
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Fossielenvinder (groep 3,4)
Ooit lang geleden leefden er mammoeten in Nederland, maar Nederland heeft ook onder water gelegen en het was hier zelfs een periode lang tropisch warm! Van het vasthouden van een mammoetslagtand tot het maken van een fossiele afdruk in klei en het zoeken naar echte dino-eieren, de leerlingen ervaren hoe het is om een paleontoloog te zijn. Bij de stegosaurus kunnen de leerlingen ook proberen te lopen als een echte dino.
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Prooi- of roofdier (groep 5,6)
Weten de leerlingen het verschil tussen een prooi- en een roofdier? Hoe kunnen ze zien dat een buizerd een vleeseter is en een eend een planteneter? De leerlingen doen verschillende opdrachten die staan opgesteld tussen o.a. de Europese vogels en de tropische vlinders. Hoe bizar is het om te ontdekken dat bijvoorbeeld een kikker tegelijk een prooi en een roofdier is? Niet alleen de kikker is beide maar ook de levende museum-koningspython Loesje is een geweldig roofdier maar ook een prooidier. De leerlingen ontmoeten Loes en kunnen met eigen ogen zien en voelen hoe bijzonder de natuur is.
Duur:    1,5 uur
Kosten:€ 3,50 per lln

Weet wat een uil eet! (groep 5,6,7,8)
Altijd al willen weten wat uilen eten? Dit bijzondere nachtdier eet vooral muizen en braakt alle botjes en haren weer uit. Tijdens dit braakballenpracticum ontdekken de leerlingen zelf welke muizen de kerkuil allemaal eet. Het bezoek begint eerst met een korte introductie over de uilen zelf; hoe jaagt een uil, welke soorten leven in Nederland en wat hoe kan hij ‘s nachts zo goed zien? Bij het uitpluizen van de braakbal ontdekken de leerlingen aan de hand van een menselijk skelet en hazenbotten welke botjes waar zitten in het lichaam. De gevonden botjes mogen mee naar school/huis.
Duur:    1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Waterdieren (groep 5,6,7,8)
Heel veel aparte en bijzondere maar toch ook normale dieren zoals schaatsenrijders, watermijt, stekelbaarsjes en zelf salamanders zijn te vinden in de vijvers van de museumtuin. Gewapend met een visnet, een bak water en een loeppot ontdekken de leerlingen welke grote en kleine dieren onder het wateroppervlak leven en hoe belangrijk schoon oppervlakte water is voor de dieren in de natuur. Door middel van een zoekkaart en loep worden de dieren gedetermineerd en gedetailleerd nagetekend.
Duur:    1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Bodemdieren (groep 5,6,7,8)
Buiten in de tuin van het museum wemelt het van de kleine kriebeldiertjes. Ze zijn niet altijd makkelijk te vinden maar als je weet waar ze zitten zie je opeen overal bodemdiertjes. Onder een boomstronk zit een jonge pissebed met zes paar poten, pas als hij volwassen is krijgt hij zeven paar poten! De leerlingen ontdekken allemaal dieren die nauw samenleven met elkaar en een belangrijke rol hebben in de voedselkringloop. Want ondanks dat ze er volgens de leerlingen vaak ‘raar’ uitzien zijn deze diertjes heel nuttig en belangrijk.
Duur:    1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Overleven in weer en wind (groep 6,7,8)
De klimaten op aarde zijn aan het veranderen, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Wat zijn klimaten en wat is het effect van veranderingen op de dieren in de natuur? Tijdens dit bezoek maken de leerlingen kennis met 5 verschillende klimaten in Europa en 5 diersoorten die in die klimaten kunnen leven. Wat als die klimaten veranderen? Als de temperatuur in de Alpen oploopt, wat betekent dat voor de Alpenmarmot? Misschien wel geen winterslaap meer. En kan de sneeuwuil nog jagen in IJsland als er geen sneeuw meer is? In tweetallen ontdekken de leerlingen welke landen, klimaten en dieren bij elkaar horen en ervaren ze de voordelen/problemen die deze dieren tegen gaan komen bij klimaatveranderingen.
Duur:    1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Tot op het bot (groep 7,8)
Botten zijn er in alle vormen en maten, dit bezoek begint met een onbekend groot bot, van welk dier zou het zijn? En welk bot is het? De leerlingen gaan in de Werkkamer van Bernink op zoek naar het antwoord. Daarna gaan de leerlingen in tweetallen verschillende opdrachten doen met botten. Hoe bewegen botten, waar zorgen botten voor en wat is er op een röntgenfoto allemaal te zien?
Duur:    1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln

Programma op maat (voor alle groepen)
Activiteiten die aansluiten op het programma van de school of klas zijn ook mogelijk. Natura Docet Wonderryck Twente heeft een mooie collectie waar verschillende thema’s aan bod komen. Van lichtgevende stenen, fossielen, opgezette dieren tot tropen, Afrika, klimaten, voortplanting of evolutie.
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 3,50 per lln